Брой 6, 2009 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Контрапункт

  В Скопие и този път не казаха истината за Венко МарковскиПрез месец октомври т.г. в Скопие изненадващо излязоха от печат две книги "за" и "от" Венко Марковски. Първата "Думи за Венко Марковски" от Гане Тодорвски и другата "Голи Оток - остров на смъртта" , издадена на английски език в Ню-Йорк.

По този повод Филимена Марковска, съпругата на поета, сподели впечатленията си за тях. 

Преди всичко искам да благодаря на уважаваното от мен, а и не само от мен, но и от много българи списание "България Македония, че ми дава възможност да изразя мнението си по току-що появилите се нови издания "от" и "за" Венко Марковски.

Ще започна с книгата на Гане Тодоровски.

През месец май 2008 г. Гане Тодоровски посети дома ни в Банкя, и ни съобщи, на мен и дъщеря ми Султана Марковска, че ще пише книга под работното заглавие "Венко". Помоли ни за повече подробности свързани с творчеството му, но аз му предо-ставих моя статия, публикувана във вестник “Земя”.

След малко повече от година книгата на Гане Тодорвски излезе, без в нея да е написано нещо ново. По-скоро Гане Тодоровски е събрал своите статии, писани през годините от него и други автори. Затова не липсват и не са пропуснати и статиите на Блаже Ристовски и Александър Алексиев, които най-общо сипят неоснователни и неаргументирани ругатни, относно творчеството и жизнената съдба на Венко Марковски. Всички те, писали за него след идването му в България са хора, които не посмяха и преди и днес да кажат истината. Е, от "кумова срама" има и две три статии на някои по-нови автори, като Антон Попов и Димче Найчевски.

Книгата е разделена на три части и обема 687 страници. Почти половината от съдържанието й са писания на Венко Марковски, като "Народни Бигори" /1938 /, "Чудна е Македония","Илинден" "Бие дванаисет", "Гонда вода - остров на смъртта", "Ради" и още няколко други писани на диалект. За голяма част от работите на Венко Марковски, писани на литературен български език, като “Орлицата”, “Кормилото на историята”, “Епопея на незабравимите”, “Истината е жестока”, “Диалог”, “Легенда за Гоце”, “Съдбовни мъченици”, “Вековни върволици”, “Предания заветни” и др. нищо не се споменава. Още по-голям пропуск е, в тази връзка, че “Сонетен венец” публикувана 1934 г. е на литературен български език.

В книгата излизат още: "Тома Горин" книга арестувана от
УДБА и не видяла бял свят до ден днешен, както и отпечатаната на хърватски книга "Съвременни парадокси". Странно е за мен как Гане Тодоровски се е сдобил с тези две книги и от къде? Необяснимо и почти криминално е да бъдат публикувани множество творби от Венко Марковски в книгата на Гане Тодоровски, за които той не е получил авторски права.

Не липсват и извадки от поетичните книги "Климе", "Порой", "Глами" и др.

Третият дял от книгата обхваща всичко писано за Венко Марковски преди и след идването му в България. Но като цяло е скрита истината за творчеството му. Ето и пример: Венко Марковски наистина е един от членовете на комисията за създаването на така наречения македонски език. Важно е да се каже, че македонският език е сътворен и осъществен по решение на Информбюро. И още: Венко Марковски едновременно с това е и първият, които възнегодува срещу този изкуствен език и се противопостави на Мило-ван Джилас, за което беше отстранен от комисията във втория й вариант. По късно той много подробно в книгата си "Кръвта вода не става" осветли корените, изворите и конструирането на т.н. македонския език.

Вярно е , че Венко Марковски има написани творби на диалект, но същевременно той пишеше и на литературен български език. Онзи, който търси истината, сигурна съм, ще я открие не в книгата на Гане Тодоровски, който нарича Венко Марковски ренегат и родоотстъпник, а в книгата на Венко "Кръвта вода не става".

Втората книга "Голи Оток - остров на смъртта ", която издаде в Скопие издателство "Макавей" имаше оправдание да се появи, за да се опознаят злосторствата на великосръбския шовенизъм . Надявам се тя да излезе скоро и в България.

 

Записа З. Андонова.Общи условия