Брой 4-5, 2009 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Писмо

  Да възстановим паметника на незнайния македонски четник в Благоевград


През 1991 година, точно преди осемнадесет години беше проведен "Вторият велик македонски събор" в Благоевград
/преди-Горна Джумая/.

Разгръщайки албума със стари снимки, останали преди повече от седемдесет години на баща ми Димитър Минев, се натъкнах на една групова снимка, направена в гр. Горна Джумая в годината, когато е бил организиран "Първият велик македонски събор" - 1933 г.

При моето участие на "Втория събор" се опитах да открия 'Паметника на незнайния четник, ноЕ уви, оказа се, че същият е бил разрушен от безродници българи през втората половина на четиридесетте години на миналия век.

Същият паметник се е намирал в непосредствена близост до читалището и паметника на Гоце Делчев на площад "Македония". На същото място преди няколко години направиха някаква реставрация, но тя е далеч от първообраза на паметника на "Незнайния македонски четник". Ето защо е необходимо да бъде възстановен автентичният паметник, открит през 1933 г. Това ще помогне да съхраним спомена и за истинските цели на борбата на ВМРО.

На висок пиедестал е изписана годината 1893, тогава, когато на 23 октомври е създадена революционната организация на българите от Македония начело с Даме Груев, д-р Христо Татарчев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Андон Димитров и Христо Батанджиев.

Спомням си, че на митинга на 25 май 1991 г. се беше взело решение паметникът да бъде възстановен в първоначалния му вид, но за съжаление досега нищо не е направено. По думите на мои близки четникът е оприличен с лика на Тодор Александров, водачът на българите от Македония, на когото неговият приятел и другар Пейо К. Яворов е посветил едно от най-хубавите си стихотворения - "Заточеници".

Спомням си също така, че когато преди повече от 15 години, при едно отиване в Р Македония се отбих за малко в гр. Кюстендил, "Мемориалният паметник на загиналите за Македония" беше възстановен и това ме зарадва много.

Считам, че е крайно време родолюбивата българска общественост да подкрепи една инициатива, като се създаде "Комитет за възстановяване Паметника на незнайния македонски четник" в Благоевград, начело с кмета на града, съветниците, македонските дружества у нас и в чужбина, от родолюбиви бизнесмени, от Македонския научен институт в София, или с други думи казано от всички родолюбци.

Снимката е правена през октомври 1933 година с приятели на баща ми - от Варна.

На първия ред, втория от дясно на ляво е Васил Ив. Василев - народен представител на македонската парламентарна група и неин говорител до Деветнадесетомайския преврат от 1934 година, от крилото на ВМРО - Иван Михайлов, умъртвен мъченически /изгорен жив/ от изверга Лев Главинчев. Четвъртият е запасниятполковник Пантофчиев. На втория ред отляво надясно е Кръстю Пинзов, деец на революционната организация и баща на Христина Кр. Пинзова - по мъж Атанас Пашкова - варненската "Мара Бунева", който със зет си - Атанас Лазаров Пашков са ликвидирани като македонски българи с неизвестни гробове. На третия ред от ляво надясно е баща ми - Димитър Минев, а до него директорът на девическата гимназия във Варна, Стоянов и др.

Нека се надяваме, че предложението ми да се възстанови "Паметника на незнайния македонски четник" в Благоевград, ще бъде подкрепено от родолюбивата ни общественост, а това е признание за дълг към падналите наши синове и дъщери за свободата на Македония.

Николай Минев, гр. Варна

Общи условия