Брой 2, 2009 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Зад Осогово

  На 3 март в Скопия
Eкспремиерът Любчо Георгиевски със съпругата си Снежана и бившият депутат Христо Иванов .
И тази година Националният празник на България Трети март, в Р Македония беше отбелязан по особенно тържествен начин. Над хиляда и триста присъстващи уважиха приема, организиран от Българското посолство в Р Македония, в хотел "Александър палас" - Скопие, където на почетна стража до българското и македонското знаме, стояха униформени гвардейци.

Сред гостите бяха посланиците на САЩ, Русия, Франция, Чехия, Астрия, Сърбия, Турция, Гърция, Румъния...

С високото си приъствие празника зачетоха и председателят на Народното събрание на Р Македония Трайко Веляновски, вицепремиерът Боцевски, главата на Македонската православна църква архиепскоп Стефан, министри и народни представители.

А гости от много градове и села на Р Македания бяха дошли, за да изразят емоционалната си съпричастност към българския празник.

В краткото си привествено слово посланикът ни в Скопие, Негово превъзходителство Михо Михов, подчерта:

"Както всяка година от края на ХIХ век, така и до днес, ние българите, тържествено отбелазваме 3-ти март - Ден на освобождението.

В най-новата история на моята страна той се чества като национален празник на Р България.

Радостен и горд съм, че тази вечер, заедно с Вас имаме възможността да го честваме в столицата на нашата съседка Р Македония.

Благодарен съм Ви за Вашето високо присъствие и уважение към празника на българската държава! В нашата дълга, близо 14 вековна, белязана с кръвта на много българи история, ние сме имали възходи и падения. Преживели сме векове на робство и борба за свобода. С такива състояния на духа и физиката на народа са се калявали поколения българи, за да съхранят и възродят Отечеството ни...

Уважаеми дами и господа,

Вярвам, че нашата Европейска и Атлантическа отговорност ще допринесе за трайно добросъседство и ще способства за поддържане на верния курс от всички Балкански държави към Европейските икономически, културни и отбранителни институции и структури..."

Накрая посланик Михов пожела на присъстващите приятни минути с дует Кирил Илиев и Емилия Иванова.

Приемът продължи до късно вечерта.


Дочут разговор

-Добро ни почастиха овде, но яз сакам да прашам овие бугарски амбасадори, кога ќе биди пругата (ж.п. връзка - б.р.) од София?

- Нема да има пруга. Пругата се доцни. Яз сум на 80 години и памтя дека дедо ми сбореше за пругата, татко ми сбореше за пругата, яз сборам за пруга, а пруга нема.

- Па може децада, внуките да я дочекат...


Гостът от Холандия Иво Ципушев (вдясно) с д-р Мишко Синадинов и приятели.
Журналистът Панде Евтимов и проф. Капсаров.Талантливият писател Младен Сърбиновски и д-р Д. Църномаров
Христо Иванов, журналистът Владимир Перев и д-р Владимир Рабаджийски.
Семейство Благица и Йове Стоя-новски, искрен приятел на България. Йове Стоя-новски е един предан за-стъпник за истината и народните работи.
Поетът Симеон Симев (вдясно) с потомък на Трайче Чундев.Общи условия