Брой 4-5, 2008
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  IN MEMORIAM

  Ангел Митрев - Героя /1919 - 2008/


Скъса се още една нишка от брънките на живата история. Затвори очи завинаги и неспокйният и непокорен Ангел Митрев - Героя.

Той беше обикновен гражданин на Скопие, но с необикновено богат живот в непредсказуемия с обратите си ход на събитията във Вардарска Мкедония. Като човек беше весел, сговорчив, песнолюбец до момента, в който някой би подложил на съмнение истинската същност на ВМРО. Той беше един от малцината смелчаци, които и в най -сгъстената догматика на режима в Скопие не криеше любовта си към България. Не много дълго след установяването на Титовата власт във Вардарска Македония, той именно заради българщина, лежи последователно в затвора "Идризово" в Скопие, а след това е изпратен в лагера на каменоломните в Добой, като стои зад решетките общо 5 години. И точно, когато уж беше повял полъхът на разведряването от Хелзинки, бай Ангел отново е на прицел на югославските тайни служби. Те го следят непрестанно. Всяка негова стъпка, особено когато тя е в посока България, се наблюдава под "микроскоп". И ето че през 1977 година е изправен отново на съд, заедно с 82- годишня заслужил печатар и издател Лазар Крайничанец. На 25 април 1977 г. са издадени и присъдите - за Лазар Крайничанец -5,5 години, за Ангел Митрев - 5 години. Прегрешението е: когато са били в България си купили книгата "Ранни спомени" на Симеон Радев, един носталгичен опус за времето на Българското възраждане в Македония.

През 1991 г., когато вече Р Македония се откъсна от Югославия, на въпрос на какво дължи сравнително добрия си български език, той без да се замисли, отговори: "На българските песни. Докато бях в затвора, аз постоянно си тананиках и си повтарях думите на нашенските песни, а в песните е цялото богатство на българския език..."

Отиде си един човек, който особено в днешните объркани представи за националната принадлежност на хората в Р Македония, може да бъде мярка за съхранено истинско национално самочувствие и достойнство.

Прощвай бай Ангеле!

Почивай в Мир!

"България Македония"

Общи условия