Брой 4-5, 2008
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Духовност

  Поетична антология "България"


Атанас Далчев. Поет, който е извън рамките, както на традиционалистите, така и на модернистите в българската поезия. Грубата действителност за него е най-добрата среда за поезия. И това доказа с творчеството си. То е своеобразно проникване в тази действителност, от която мнозина поети се стремят да избягат.

Роден е в Солун през 1904 година. Баща му Христо Далчев първоначално живее със семейството си в Солун, а след това - в Цариград и Деде-агач. През 1914 г. се преместват в София.

Атанас Далчев през 1927 г. завъшва философия в Софийския университет "Свети Климент Охридски". След това заминава за Рим. През 1928-1929 г. е в Париж. Посещава и Лондон. Връща се в България и работи като учител. Отново отива във Франция, гр.Тулуза/1936-1937/. През 1938 г. е учител в Цариград. След това до1944 г. е училищен инспектор и директор на прогимназия в София.

За пръв път печата свои стихотворения в сборника "Мост" през 1923 г. Издал е стихотворните сборници "Прозорец"/1926/, "Стихотворения" /1928/, "Париж"/1930/, "Ангелът на Шартър"/1943/, "Стихотворения" /1965/. Кратките му философски размисли излизат през 1967 г. под заглавието "Фрагменти".

К Ъ М Р О Д И Н А Т А

Атанас Далчев


Не съм те никога избирал на земята.

Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.

Аз те обичам не защото си богата,

а само за това, че си родина моя.

 

И българин съм не заради твойта слава

и твойте подвизи и твойта бранна сила,

а заради туй, че съм безсилен да забравя

за ослепените бойци на Самуила.

Да търси който ще, във теб сполука бърза

и почести, и власт със страст една и съща,

страданието мен по-силно с теб ме свързва

и нашата любов в една съдба превръща.

Из "Фрагменти"

 

Струва ми се, съвсем погрешно се противопоставят красотата на истината. Те могат да се разделят, но не си противоречат.

***

Обичам изкуството, което завоюва действителността, а не бяга от нея , което претопява нещата и явленията и извлича от тях като от руда стройният свят на образите.

***

Трябва да се придържаме о конкретните неща. Те ни предпазват от общите фрази и големите, но празни думи.

***

Приятно е да бъдеш възмутен: едновременно чувстваш другите виновни и съзнаваш собственото си превъзходство.

Поет, който е извън рамките, както на традиционалистите, така и на модернистите в българската поезия. Грубата действителност за него е най-добрата среда за поезия. И това доказа с творчеството си. То е своеобразно проникване в тази действителност, от която мнозина поети се стремят да избягат.За пръв път печата свои стихотворения в сборника "Мост" през 1923 г. Издал е стихотворните сборници "Прозорец"/1926/, "Стихотворения" /1928/, "Париж"/1930/, "Ангелът на Шартър"/1943/, "Стихотворения" /1965/. Кратките му философски размисли излизат през 1967 г. под заглавието "Фрагменти".Общи условия