Брой 4-5, 2008
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Хроника

  Пулсът на отношенията

Все по-ясно става, че отношенията между България и Р Македония не могат да излязат от задънената улица, в която ги набутаха Сталин,Тито и Димитров. На младата република, в рамките на Югославия, бяха възложени толкова задачи в похода срещу България, че там политици, учени и духовници заживяха в един свят in vitro, в който всяка тяхна българска клетка, трябваше да смучи хранителен коктейл от сърбизъм, първоначално и сталинизъм, а след това силен концентрат само от титовизъм, подсладен доволно и с югославизъм,но като доминиращ вкус от всички тези съставки си остана антибългаризмът.

Като чете човек вестниците, излизащи в Скопие, пък и повечето от научните трудове, се пита, възможно ли е и днес всичко, което се пише и публикува там, да бъде подчинено на една и съща неизменна поанта: "Еве зошто Македонците се народ посебен од Бугарите".

Спорът с Гърция за името на младата държава внесе нови деформации в представите на мнозина в младата република за собствената им национална същност. Една от целите на Гърция между другото е и тази - да се втвърди още повече македонизмът, та благодарение на това Р Македония да остане колкото може по-дълго време извън евроатлантическите структури. Писмата, които премиерът Груевски изпрати до гръцкия си колега, до председателите на Ек и ООН са крачка в посока втвърдяване на македонизма. Кое е парадоксалното тук? Груевски, който е председател на ВМРО-ДПМНЕ, с такава стръв пое щафетата на безпросветния македонизъм, че изпадна в положение да бъде критикуван от социалдемократите около Бранко Цървенковски по този въпрос. Или с други думи, председателят на днешното ВМРО, т. е. наследникът на Даме и Гоце, на Тодор Александров и Иван Михайлов е знаменосец на идея, срещу която се бореха създателите и ръководителите на ВМРО.

България пък от своя страна със заетата обща позиция с Гърция по въпроса за името на младата държава даде също много храна на антибългарското говорене и писане там. България продължава да се лута в отношенията си с Р Македония. Тя няма собствена политика към братската страна. Тя само приглася на Русия, Гърция и Сърбия, които имат собствени стратегии .Именно поради това отношенията на този етап са сведени почти до нулата. За безисходицата безспорно, допринесе и неясната позиция на България в Букурещ на 4 април т.г., когато София тихомълком подкрепи гръцкото вето срещу приемането на Р Македоня в НАТО.

Днес официалните политически и делови междудържавни отношения са почти замразени. Има само известен културен обмен.

 

На 24 юни 2008 г. в Скопие беше открит барелеф на Христо Ботев. Присъства Министърът на културата на България Стефан Данаилов. След тържеството той посети и Българския културно-информационен център в Скопие.

***

От 21 до 25 август 2008 г. в Охрид се проведе за първи път международен хоров фестивал. Като член на журито от България беше поканен известният хоров диригент и педагог маестро Валентин Бобевски.

На фестивала Бългрия се представи със 17 състава.

***

От 10 до 16 септември 2008 г. в Охрид се проведе ХIV международен славистичен конгрес. Бъгарската делегация от учени бе водена от професор Тодор Бояджиев. Българските учени участваха и в изложбата на книги с нови изследвания върху проблемите на старобългаристиката.

В рамките на изложбата главният редактор на в."За буквите" господин Илия Пехливанов представи основните тематични акценти на новия брой.

***
На 19.09.2008 в Охрид бе открит двудневен Балкански сим-позиум по архиометрия. В него, участваха известни учени от много страни. България беше представена от доц. д-р Жоржета Назърска, гл. ас. Светла Шапко-лова, гл.ас. София Василева от Висшето училище по библиотеко-знание.

Общи условия