Брой 4-5, 2008
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Компас "Балканите"

  Кой накъде

На състялата се през юли т.г. донорска канференция в Брюксел бе решено да се отпусне финансва помощ за новата държава Косово, обявила през февруари своята независимост. Общата стойност на отпуснатата финансова помощ възлиза на около един милиард евро. Европейският съюз отпуска 500 милиона евро. САЩ подпомагат Прищина с 255 милиона евро, а Германия - със 100 милиона евро. Германия ще осигури средствата до 2009 г., а САЩ - до 2011 г. България също участва с един милион евро, отделени от държавния бюджет.

***

От юни т.г. Хърватия усилено търси възможности за присъединяването на нефтопровода "Адрия" към нефтопровода "Дружба". Инициативата за това принадлежи на компаниите ТНК и "Юкос", по-къснно тя беше споделена и от "Транснефт". Според този проект южната отсечка на нефтопровода "Дружба", чието начало е в Русия и преминава през Беларус, Украйна, Словакия и Унгария трябва да се свърже с нефтопровода "Адрия" и така той да стигне до хърватското пристанище Омишал. Премиерът на Хърватия Иво Санадер се върна към този позабравен проект, но според специалистите проектът "Бургас-Александруполис", с който Русия се ангажира категорично, може би вече обезсмисля хърватската инициатива.

***

На 21 юни т.г. в София беше създаден Общобългарски комитет "Западни покрайнини". Комитетът има за цел да настоява пред българските институции, бизнеса и политическите сили за реалното решаване на проблемите с човешките права на българите в Сърбия, както и за подобряване на социалните условия и грижата за съхраняване на техните български традиции, духовност и култура.

За председател на Комитета беше избран г-н Петър Захаров.

***

През последно време магарето се превръща в най-подходящото транспортно средство за пренасяне на дрога в региона на Балканите. Това се твърди в един от поредните полицейски доклади на ООН. Планинският труднодостъпен терен, както и честите гранични патрули, особено по границата между Албания и Черна гора, превръщат магарето във важна брънка от веригата на наркотърговците и наркопласьорите. Това има и друго предимство. Магарето се оказва по-евтин транспорт. Маршрутът на наркотика, натоварен на магаре, тръгва от Албания, преминава през Косово и Черна гора, а оттам за широкия европейски пазар.

***

Организацията на гръцкото малцинство в Албания "Омония" с писмо, изпратено до премиера на страната Сали Бериша, настоява гръцкият език да бъде обявен за втори официален език в Албания, така както направи Р Македония с обявяването на албанския за втори официален език. С това, се подчертава в писмото, Албания ще покаже, че зачита конвенциите за защита правата на малцинствата, които е подписала. Официална Тирана все още не е реагирала, но в. "Кохе Йоне" подчертава, че в Македония албанците са почти една четвърт от населението, а гърците в Албания са едва 4 процента.

Интересно е да се изтъкне и фактът, че Гърция не признава и не дава никакви права на малцинствата в собствената си държава.

***

Държавният секретар в Министерството на труда и социалната политика в Сърбия Желко Василевич предлага в страната да бъдат внсени 250 000 млади момичета от някои азиатски държави, както и от Балканите, за да се преодолее демографската криза в страната.

Според програмата, която предлага Василевич в Сърбия първоначално трябва да бъдат внесени поне 100 000 млади момичета от Виетнам, Бирма и Камбоджа, а защо не и от България, Румъния и Молдова, които да се оженят за местни ергени. Статистиките в Сърбия сочат, че през следващата година там още 120 села ще бъдат абсолютно обезлюдени. В същото време в страната има около 250 000 ергени,които не могат да се оженят, защото има недостиг на жени.

***

Пристанището в Свищов може да измести Солунсоко пристанище като разпределител на товарите от Азия, Далечния изток и страните от ОНД към Косово. Това е съобщение на ръководството на Дунвския търговски флот.

Бизнесмени от Прищина са се запознали с новите възможности за обработка на 40-футови контейнери. Те са се убедили, че този маршрут е по-ефективен и по-удобен. Според тях този маршрут осигурява най-кратката връзка с вътрешноста на България, Косово и Р Македония.

Общи условия