Брой 6, 2008 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Събитие

  Овде сме да се обединим околу общата кауза

Поздрав до представителите на българите од цел свет од потомците на Св.Климент и Наум, братя Миладинови, Пърличев, Гоце Делчев, Дамян Груев. Со други думи, поздрав от македонските българи.

Имайки предвид, че в Македония сме винаги малцинство по отношение на нашите национални определби, малку съм изненадан и същевременно изполнет со радост и гордост, когато виждам,че сме се събрали 1000 едномисленици на едно място. А общото за всички нас е, че България ни лежи на сърцето и че некои между нас тая любов към родината я "платиле" со много години по затворите.

Но позволете ми да кажа и това, че има разлика между Българията на хората, които живеят во нея и българите извън границите.

Вашата България е од Видин до кай Андреево и од Балчик до Петрич.

Нашата духовна България е и Банат, Цариброд, Голо бърдо, Охрид, Воден, Одрин, Бесарабия, Таврия.

Вашата България се ежедневните проблеми со малките заплати и пенсии, високите данъци, дупките по пътищата, криминалът, корупцията...

Нашата България се нашите стремежи, нашите надежди и вервам - нашето бъдеще. Со една дума - нашето слънце, което изгрева од исток.

Но яс, а верувам и сите ние, не дойдовме тука да ги потенцираме разликите. Напротив, овде сме да се обединиме околу общата кауза и да работиме за неа. Да ги разрушиме берлинските стени кои ги разделят българите в различните държави.

Бидейки ниту ние имаме друга България, ниту България има излишни синови и керки...

Да живее нашата майка България!

Любчо Куртелов - Охрид
Привет от българите в Гърция

Писмото до Събора, изпратено от Никола Стоянов, секретар на организацията “Български човешки права в Македония”, гр. Воден, Гърция, беше прочетено пред уччастниците на този форум.

Сряда, 29 октомври 2008 г.

 

За съжаление на 3 ноември, понеделник, трябва да бъда в Атина пред един важен съд - Върховния съд (Ариос Пагос), във връзка с организацията БЪЛГАРСКИ ЧОВЕШКИ ПРАВА. Надявах се, адвокатът ми да ме представлява, но в края на краищата той ми съобщи, че личното ми явяване пред Върховния съд е наложително.

По тази причина и за мое голямо съжаление, Ви уведомявам, че аз, както и двамата ми сътрудници, не можем да участваме в събора на българите по света, който ще се проведе във Варна.

Особено много съжалявам за появилата се пречка (между впрочем бех споменал в началото, че такова препятствие е възможно), все пак Ви моля, да предадете поздравите ни до участниците в събора във Варна. Ние, българите, живеещи в завладяната от Гърция Егейска Македония, живеем в режим на преследване от страна на гръцката държава и се борим, за да оцелеем, съхранявайки националното си съзнание. Би трябвало да знаете, че в съвременна Гърция думата "българин" има тежък оскърбителен смисъл и малцина са тези, които се осмеляват да декларират публично, че са българи. Характерен пример за това е фактът, че от 300 души, записани в организацията ни, само 5 са декларирали публично, че са българи.Гръцката тайна полиция (ЕИП) ни следи непрестанно, стараейки се да открие имената на членовете ни, които не са изразили публично националната си идентичност. Телефоните и електронните пощи се подслушват и се следят и всякакъв контакт се регистрира от страна на ЕИП.Огоречението ни се състои в това, че българските правителства след 1990 година се отнасят безразлично към българското малцинство в Гърция и не ни оказват и минимална подкрепа. Напротив, препоръчват ни да прекратим дейността си, за да се съхранят добрите гръцко-български отношения. Единственото ни утешение е голямата посещаемост на сайта ни www.bulgarmak.org, достигнала досега 2 200 000 посещения в рамките на шест години.

Желая отново да предадете от страна на българите, живеещи в Егейска Македония, поздравите ни до участниците в проявата във Варна и да помолите за подкрепа на организацията ни от страна на българите по света.

 

С почитНиколас Стоянов

Секретар на организацита БЧПМОбщи условия