Брой 6, 2008 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Събитие

  Първи Велик събор на българите по света - / Варна,1-3 ноември 2008 г./


Мечтата на няколко поколения българи, живеещи извън Родината-майка, се сбъдна. Разстоянията се окзаха леко преодолими. Над всичко се извиси волята, жаждата за единенине. И когато в Алеята на Народните будители в морската градина на Варна се събраха те, от всички краища на планетата, да отдадат почит пред тези, които възкресиха българския дух след тежкото робство, тази воля за единение не се нуждаеше от коментар. Тя се излъчваше от очите на всеки, независимо дали той беше от Украйна или Русия, от Македония или от Западните покрайнини, от Албания или от Румъния, от Турция или от Косово, от САЩ или от Франция, от Германия или от Финландия...
Всъщност, това беше и целта на организаторите - Центърът за национална стратегия, начело с проф. Григор Велев, и община Варна, и нейният кмет господин Кирил Йорданов.

В деловата част на събора, проведена в Двореца на културата и спорта, бяха учредени Асоциация на българите по света, със свой устав, ръководство и контролен съвет и Световен парламент на българите, също със свой правилник за работа и ръководство. За председател на Асоциацията на българите по света беше избран проф. Александър Чирков, а за председател на Световния парламент на българите - проф. Цекомир Воденичаров.

Професор Григор Велев и кметът Кирил Йорданов бяха избрани за почетни председатели на Асоциацията на българите по света.

В ръководните органи и на двете структури влязоха по квотния принцип българи от всяка група, представена на събора.

На първото заседание, ръководено от проф. Григор Велев, новоизбраният Световен парламент на българите прие Националната доктрина на България. В тридневната програма на Събора бяха включени интересни доклади, разкриващи проблемите на общуване между Родината-майка и чедата й, пръснати по света, както и тържествен концерт, филм и много опознавателни срещи между българи и българи...

Разбира се, остана най-важното: да видим осъществено на дело всичко начертано като програма за бъдещото действие на избраните ръководни органи.

На читателите ни предлагаме някои от мислите, споделени от учаснците на Събора, както и разговори в кулоарите между заседанията, засягащи същностни проблеми на някои български групи, живеещи извън България.

 

Общи условия