Брой 6, 2008 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Тенденции

  Не чакайте от Обама благосклонност към България


САЩ избраха поредния си президент. Този път демократ. Този път тъмнокож. Ако сте забелязали, в тази държва като по правило се редуват по два мандата ту републиканци, ту демократи. Но и едните, и другите водят политика, която с нищо не накърнява стратегическите им интереси. Демократът Клинтън без да му мигне окото и под егидата на НАТО нанесе мощен ракетен удар над Югославия на Милошевич, за да прекрати етническото прочистване в Косово. Републиканската фамилия Буш, веднъж бащата, втори път синът, удари Ирак. Поводът - тиранията на Саддам. Американските интереси нямат много лица. Средствата за тяхното отстояване са повод за спорове между демократи и републиканци, но същността не се променя. И Барак Обама ще изтрезнее бързо от еуфорията на предизборната надпревара и ще се качи в деловия американски влак, където хората с многото пари и мощните лобита на транснационаните компании ще му посочват в кой коловоз да навлиза влака на вътрешната и външната политика на държавата. Той ще внесе в нея само козметиката на личностното си обаяние.

Какъв ще бъде отзвукът от този избор на Балканите?

Първо. Барак Обама ще бъде много по-твърд към Р Македония в спора за името с Гърция. Семейство Ганулиас, притежаващо голяма банка в Чикаго и един от главните донори на предизборната надпревара на Обама, е начело на влиятелните гръцки среди в САЩ. Те имат специална програма за спиране разширяването на алианса, поне дотолкова, доколкото се отнася за Р Македония. Няма съмнение, че новият президент ще се отблагодари на покровителите си както подобава...

. Барак Обама ще бъде много по-твърд към Р Македония в спора за името с Гърция. Семейство Ганулиас, притежаващо голяма банка в Чикаго и един от главните донори на предизборната надпревара на Обама, е начело на влиятелните гръцки среди в САЩ. Те имат специална програма за спиране разширяването на алианса, поне дотолкова, доколкото се отнася за Р Македония. Няма съмнение, че новият президент ще се отблагодари на покровителите си както подобава...
Второ. За нас, като българи, е по-важно какъв ще бъде рикушетът на този избор върху нашата балканска политика? Без да се замисляме, ще кажем, че президенстването на Обама почти няма да се отрази на България. И това ще бъде не негова стратегия , а плод на липсата на чувствителност у нашите управляващи и опозиционерстващи към същностните национални цели и задачи. Два примера от последните няколко години ни карат да мислим така.

. За нас, като българи, е по-важно какъв ще бъде рикушетът на този избор върху нашата балканска политика? Без да се замисляме, ще кажем, че президенстването на Обама почти няма да се отрази на България. И това ще бъде не негова стратегия , а плод на липсата на чувствителност у нашите управляващи и опозиционерстващи към същностните национални цели и задачи. Два примера от последните няколко години ни карат да мислим така.
Преди да отпътува от София след края на посланическия си мандат Джеймс Пардю посети Кърджали. И пред активисти на ДПС изложи възгледите си, че у нас турски говорещите българи и мюсюлмани трябва да членуват в класическите български партии, а не да се затварят в етническа формация. Кой от управляващите и от опозицията чу тези думи на посланика в оставка на САЩ?

Има още по-смайващ пример. Когато в началото на октомври 2005 г. посредникът на ООН в спора за името между Атина и Скопие Матю Нимиц направи поредните предложения за намиране на решение, той изложи схващанията си по въпроса в обяснителни бележки от 13 точки. В две от обосновките си с № 7 и № 9 той недвусмислено твърдеше, че спорът не засяга само тези две държави, че името "Македония" се използва за географска област, която обхваща части от няколко държави и че Македония е от съществена важност за наследството и се свързва с културата и историята на няколко от тези държави..." Тези предложения бяха недвусмислен намек и към България, че тя не може да е безучастна към този спор. Позорът е за българската дипломация, в нейната идеологизирана, анационална закваса.

И заключителният въпрос: американският президент ли ще съживи притъпената национална чувствителност на българските политици? Не. Той едва ли ще се разтревожи от невежеството по отношение на собственото им себепознаване. Той ще бъде зает с прокарване на интересите на хората, които са го избрали и които са плащали, за да го изберат...

А България нека да чака събуждането на тези, които ръководят съдбините й.

Общи условия