Брой 6, 2008 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Компас "Балканите"

  Кой накъде

От януари до края на юли 2008 г. чуждестранните инвестиции в Албания са нараснали с около 10 пъти по отношение на същия период на миналата година. През този период в държавата са инвестирани 21 милиарда и 96 милиона леки. Това според сегашния курс от 123 леки за едно евро, възлиза на 171 милиона евро чуждестранни инвестиции. Тези данни се изнасят официално от албанското министерство на финансите. За същия период на миналата година в албанската икономика са инвестирани около 23 милиона евро.

***
Италианската Дирекция за борба с мафията от гр. Бари даде на съд 14 души, седем италиански граждани и седем черногорци. Между тях има и някои много близки сътрудници на Мило Джуканович. Те участвали в международна група, която е търгувала контрабандно с цигари в периода 1994-2002 г. Поради дипломатическия си имунитет Джуканович няма да бъде привлечен под съдебна отговорност. Съдебните органи на Италия обаче са осведомени, че именно Джуканович в посочения период е дал позволително на швейцарския гражданин Франко дела Торе да внася хиляди тона цигари в Черна Гора, а след това цигарите чрез държавното предприятие "Зета транс" са прехвърляни в гр. Пуля, Италия. Връзката между мафията в Пуля и черногорските власти са близките сътрудници на Джуканович Веселин Барович и Бранко Вуйошевич, както и посланичката на Черна Гора в Италия Душанка Пешич. Спечелените пари се предавали на Станко Суботич, който ги прехвърлял от Швейцария в Черна Гора, а оттам в Кипър.

***

След обявяването на независимостта на Косово все повече чуждестранни инвеститори поглеждат към най-младата държава на Балканите. Причината за това са големите залежи от каменни въглища и олово, а също така и злато, сребро и цинк. Още през 1998 г. гръцкият вестник "Елефтеротипия" писа, че след омиротворяването на Косово този регион ще се превърне в Клондайк на Балканите.

Днес редица македонски фирми се насочват към Косово, защото малките разстояния са благоприятно обстоятелство за развитието на бизнеса между двете страни, а също така и кооперирането с други чуждестранни предприятия. Според Института по статистика на Косово през миналата година Македония е осъществила търговия на косовския пазар на стойност 223 милиона евро. Македонските фирми са изнасяли предимно нефт и нефтени продукти, напитки, цимент, желязо, стомана, земеделски произведения. От Косово са внясяни предимно старо желязо, електроуреди, брашно.

***

Според английския вестник "Гардиън" жителите на остров Корфу са готови на следващите местни избори, които са след две години, да поискат автономия. Според автономистите, обединени около авторитетния предприемач Хари Цукалас, те са жертва на историческа грешка, когато островът е предаден на Гърция.

Историята показва, че този остров е бил в османски и руски ръце, след това във венециански и френски, след като Наполеон го купил от Венеция. В 1814 г. той е вече в британски ръце, а те от своя страна през 1864 г. го предават на Гърция. Автономистите от острова твърдят, че Атина не полага никакви грижи за това население. Инфраструктурата е от британско време, много от европейските фондове са предназначени за благоустрояването на острова, но парите така и не достигат до местните жители. Вестникът напомня и за жестоката разправа на изпратените от Атина специални части с местното население, преди известно време. За този случай Цукалас казва: "Даже полковниците от времето на хунтата не се осмеляваха да постъпват така!" И това е главният аргумент на автономистите срещу властите в Атина.

***

Хърватското министерство на здравеопазването решило да финансира изследване на съставките на различни детски храни, питиета и сладкиши. Резултатите от това изследване се оказали шокиращи. В повечето от храните изобщо не са открити веществата, които са посочени. Вместо тях в много от изследваните храни и питиета са открити канцерогенни вещества, както и много съставки, увреждащи сърцето и другите жизненоважни органи. Тези резултати скандализираха цялото общество. Събраните от санитарно-хигиенните власти проби от Загреб, Дубровник, Задар, Сплит, Осиек доказват, че в някои доста скъпи хранителни продукти изобщо не съществуват никакви хранителни вещества. В замяна на това в тях има големи количества опасни за дравето съставки.

Общи условия