Брой 4, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Хроника

  Пулсът на отношенията

Ясно е, че упрвляващите в Р Македония нямат воля да преодолеят тъй наречения Б- комплекс и да поведат ясна и изчистена от идеологическите предрасъдъци политика към България.

 От друга страна управляващите в България партии,доминирани от БСП, също не могат да преодолеят идеологическата си предопределенст по отношение на Р Македония. Към Р Македония те водят не национална, а идеологизирана политика. Т.е те в името на добрите си отношения с Русия, Гърция и Сърбия пренебрегват чисто националните измерения на политиката ни към Р Македония и я подчиняват на някакъв общославяно-православен  интерес. Това лишава България от най-важното. Тя губи държавническия си облик. Тя се превръща във функция, в инструмент за постигане на целите на Гърция и Сърбия в Македония. Дори и в Европарламента българските пратеници нямат сетива за националната специфика на отношенията ни с Р Македония и те пригласят или на Гърция, която преследва точно формулирани цели, или на някои други държави. Така вместо реална политика , за да бъде отклонено вниманието на обществеността, българските  държавници усилено развяват байряка на словесния патриотизъм. И в това отношение всички от политическата палитра - от най-левите до най-десните си приличат като две капки вода - те нямат яснота за националните критерии на взаимоотношенията в съвременния свят,а контактите им с македонските политици и държавници преследват повече вътрешнопартийни или междупартийни ефекти.

 На този фон деловите контакти са също така платонични и символични.

 

    Книгоиздателска къща “ Труд “ дари на Битолската университетска библиотека “Св. Климент Охридски” десетки свои заглавия. На изложбатга “ Битолско книжовно наследство “, открита на 1 юни т.г в Културно-информационния център на Р Македония в София,книгите бяха предадени на директора на библиотеката Науме Георгиевски.

                                              +

                                         +        +

 На двудневния форум на Евроатлантическия съвет  за партньорство на НАТО, състоял се в Охрид на 28 и 29 юни т.г. присъства и българският вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин. След срещата си с  премиера Никола Груевски Ивайло Калфин заяви , че скоро ще започнат преговори с Р Македония за подписването на спогодба за пътувания на македонски граждани  от пограничните райони без визи у нас.

 На срещата в Охрид присъства и председателят на Парламентарната комисия по външна политика и сигурност Соломон Паси.Този път той беше в качеството си на съветник на македонското правителство по въпросите на НАТО.

                                               +

                                         +         +

          На 27 юни т.г. в българското посолство в Скопие беше открит барелеф на Апостола  Васил Левски. На тържеството по този случй присъстваха зам.министърът на външните работи Любомир Кючуков, българският посланик в Скопие Михо Михов,  както  и дипломати от посолството и граждани.

 Според агенция “ Фокус” образът на Апостола е копие на този от паметника,намиращ се в центъра на София. Той е изработен със средствата на сдружение “ Плиска “.

   В рамките на инициативите, посветени на 170 годишнината на Апостла на 26 юни в  Културно-информационния център на България в Скопие беше органидирана кръгла маса на тема “ Васил Левски, нациналната революця и освобождението  на България. В нея участваха и академик К.Косев ,прфесор Дойно Дойнов, както и историци от Р Македония.

                                                   +

                                             +          +

     В края на юли т.г. македонската телевизия А1  съобщи, че Р Македония и България заедно ще лобират за намиране на средства за изграждането на жп линията София - Скопие. Съобщението беше провокирано от изявление на министъра на транспорта и събщенията на Р Македония Миле Янакиевски. От българска стрна остават да се изградят 2 километра, а от македонска - 53 . За цялостното приключване на обекта са необходими още 130 милиона евро.

                                                     +

                                              +           +

     На официално посещение в Скопие на 30 юли 2007 г. беше делегация на партия ГЕРБ,  водена от лидера й  Бойко Борисов и от  председателя Цветан Цветанов. В   срещата  на делегацията с премиера Никола Груевски е бил обсъден и въпросът за подкрепата, която ГЕРБ  може да окаже на Р Македония в стремежа й да се присъедини към  ЕС  и НАТО.

   Били са обсъдени и много други проблеми , засягащи дветге страни.

Общи условия