Брой 4, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Зад митовете

  Светската маска на ислямска Турция

Победата на Партията на справедливостта в парламентарните избори на 22 юли т.г. показва, че в Турция зад светския характер на държавата, с което много се парадира,  текат обратните поцеси - на ислямизация на масовото съзнание и отчуждаване от принципите на Кемал Ататюрк. Настоящият премиер Реджеп Тайп Ердоган и лидер на Партията на справедливостта, чиито ислямистки корени са дълбоки, прави всичко възможно да убеди западните си партньори, че в Турция нищо съществено не се променя след тези избори, но това едва ли е така. Мераците на сегашния външен министър Абдула Гюл отново да се кандидатира за президент показва тенденцията, че тази партия освен цялостния контрол върху държавните структури, иска и президентската институция.Партийните апетити за власт растат въпреки загрижеността на немалка част от обществото за съдбата на светския характер на държавата.

 Ердоган осигурява много власт на партията си. Това е от една страна. От друга -  той не иска да всява смут и съмнения у западните  партньори на Турция.Или с други думи той  работи в две противоположни посоки : в Турция да се извършва реислямизация и едновременно този процес да бъде съчетан с модернизма на Запада. Как ще стане това и самият Ердоган сигурно не е наясно. Той пхросто играе със Запада, за да утвърди ислямизма, който според него не трябва да стига крайностите на  Иран.

 Къде е истината за тази държава?Забулените с фереджета жени, които все по-често се срещат по обществените  места, в училищата и университетите,в държавните учреждения показват как бавно и постепенно заветите на Кемал Ататюрк се избутват назад,въпреки  многобройните паметници на този човек,обърнал рязко турското битие към Европа.

Общи условия