Брой 4, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Нашата дума

  За националното достойнство


Едно писмо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до Европейската народна партия /”Труд”,26 юли 2007 г./ актуализира отново понятието “ национално достойнство”. В писмото си шефът на нововъзникналата,но ползваща се с широка подкрепа партия, прави нещо като донос срещу Иван Костов, който в свое изказване в парламента казал : ” За ЕНП печеленето на ченгета и комунисти е по-ценно от подкрепата за демократите…”

Иван Костов, изживяващ се като неразбран месия, често влиза в ролята на l’ enfant terrible и уязвявайки опонентите си,става сам уязвим. Неговата реплика в парламента за края на българския национализъм се превърна в учебникарски пример как не трябва да се държи един министър председател. Но това е минало.

Проблемът днес е друг. Проблемът е, че реплики с предозирана емоционалност стават повод да бъдат абсолютизирани и впрегнати в полза на нечия партийна кауза, но за съжаление по начин, какъвто отдавна е отречен - за сметка на националното ни достойнство. Именно такъв ефект има писмото на Бойко Борисов до Европейската народна партия.В стремежа си да неотрализира опозицията на ДСБ срещу собствента си личност Борисов волно или неволно става проводник на един модел политическо поведение, който хвърля черни пръски върху образа на България. В случая Бойко Борисов играе ролята на тези,които у нас станаха особено популярни чрез темата за досиетата - доносниците. Всъщност, на тях винаги и навсякъде не се гледа с добро око. А изваждането на вътрешнопартийните проблеми извън границите на държавата, за да се получи някакъв политически дивидент, оформя представата на външните ни партньори за облика на политическия ни елит.

Сякаш вчера беше,когато през 1994 г. по повод меморандума на ПАСЕ за състоянието на демократичните промени у нас се разгоряха такива партизански взаимни обвинения,че тогавашният председател на ПАСЕ г-н Михел Анхел Мартинес заяви : “В по-незрели страни доклади на нашите пратеници могат да се използват от една политическа сила срещу друга.Това не е целта ни и ни тревожи…”

Да не се заблуждава господин Бойко Борисов, че реакциите на шефовете на ЕНП ще бъдат по-различни. Те ще използват неговото писмо, за да внесат известни корекции в отношението си към Костов, но сигурно е , че ще погледнат на българските политически нрави с известно съжаление.

Националното достойнство не е монета, с която може да се търгува.Това е азбучна истина за всеки политик, за всеки държавник. За съжаление нашите политици през последните седемдесетина години, попадайки под силното влияние на догматичния хуманизъм и интернационализъм, губят все повече живата връзка с българския нацинален дух - проблем, който е вълнувал едни от най-светлите умове на България между двете сетовни войни.

“ Патриотизмът” , в който се кълнат политиците по митиги и събрания, няма нищо общо със смирението пред повелите на България и градивните усилия, да бъде възвърнато чувството на общност у българите - чувство, така безжалостно разнищено от партизанската необузданост днес.

Общи условия