Брой 4, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Компас “Балканите”

  Кой накъде

Средната месечна нето заплата в Словения вече е 815.34 евро, което е със 7.4 на сто повече спрямо същия период на миналата година. Това са данни на Статистическия институт на Словения.

Според същия източник средната брутна месечна заплата възлиза на 1 252 евро.

Индустриалното производство през първите три месеци на 2007 година има ръст от 9.3 процента. През същия период словенските търговски фирми са изнесли стоки на стойност 4.7 милиарда евро. Ръстът на  износа е 18 процента. Ръстът на вноса е по-малък - 15.8 процента.

                                           +

                                      +        +

Неотдавна холандската адвокатска фирма “Ван Дипен Ван Круф”, която защитава правата на семействата на жертвите в масовите кланета в Сребреница повдигна обвинение срещу Холандия и ООН  затова, че са позволили кланетата. Основен коз в обвинението е отказът на Холандия да даде решителна помощ по въздух на своите войници, които отговаряха за сигурността в региона  с мандата на ООН. Така е станало възможно  сърбите да убият цивилни лица - деца,старци и възратни на брой между 8 и 10 000.

                                             +

                                        +        +

 Косовските власти обявиха, че се отказват от червеното албанско знаме с черен  двуглав орел и взеха решение да обявят конкурс за ново знаме, което да отразява мултиетническия характер на Косово. Новото знаме не трябва да съдържа червения, белия и синия цвят, тъй като те съставляват сръбското знаме, но не трябва да има и орел, както и червен или черен цвят, каквото е знамето на Р Албания.

 Конкурсът предизвика силни протести на косовските националисти. Фаик Фазлиу, председател на Съюза на ветераните на Армията за освобождение на Косово, твърди, че всеки опит да им бъде наложено да се разделят с албанската си идентичност , ще се провали. Той казва още :” Ние воювахме много години под това знаме, а нашите власти сега пренебрегват недоволството на обществеността. ”

 Според критериите на ЕС  новото знаме трябва да символизира мултиетническия характер

 

на областта, тъй като там живеят 100 000 сърби и други малцинства.

                                            +

                                       +        +

Бордът на директоите на Световната банка  реши да отпусне общо 192.5 милина долари за пет проекти в Сърбия.

 Проектите се отнасят до развитието на някои изостнали региони, развитието на конкурентността в земеделието, защита от наводнения, подобряване състоянието и сигурността по пътищата, както и подобряване на енергийното снабдяване на училищата и болниците.

 В  рамките на програмата за обновление на транспорта Сърбия ще получи допълнително 50 милиона долари за  модернизирането на 113 километра магистрали и регионални пътища.

                                          +

                                     +        +

 Гърците са най-дебелите хора в ЕС. В тази държава всеки трети мъж и всяка четвърта жена има проблем с прекомерната си тежест. Това са данни, обявени  от  Европейската комисия

n  Нездравословният режим на хранене с много съставки от мазнини и въглехидрати  във всекидневната хана на гърците, както и недостатъчното физически дейности са между главните фактори, които водят до това състояние - казва еврокомисарят по здравоопазване Маркос Киприану.

n          Според Киприану надебеляването сега е проблем за жителите на южните държави-членки на ЕС. Той твърди, че жителите на тези страни са изоставили традиционните си навици за хранене и са преминали на бързо хранене - както е навсякъде по света.

Киприану заяви,че ЕК  планир да насърчи хранителните компании, които трябва да предлагат на клиентите си информация за здравословните рискове, свързани с техните хранителни произведения.

                                               +

                                         +          +

  Католическите свещеници в Хърватия поискаха  от държавата да извърши лустрация, за да  бъдат наказани комунистическите водачи и доносниците, затова че са подложили на гонения другомислещите, между които са и свещениците.

  В  края на войната,  според тях , в местността Блайбург в днешна Австрия, партизаните две седмици са избивали десетки и хиляди четници,усташи и цивилни  - все бежанци от Югославия.Те са бягали за Австралия, за да се предадат на британските  сили .

                                             +

                                        +        +

 Общо 97.207 души са убити или изчезнали във войната от 1992 до 1995 година в Босна и Херцеговина. Това съобщи Изследователско-документалният център в Сараево, като уточни, че това са  окнчателните данни.

  Почти две трети от загиналите са бошняци - 64.036. Загинали са още 24 905 сърби, 7 788 хървати и 478 граждани от други националности. От жертвите цивилните са  39 684.          

Общи условия