Брой 3, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Исторически календар

  Исторически календар

2 май 1863 г.

В Свищов се ражда Цветан Радославов, доктр по философия в Лайпцигския университет, виден педагог и автор на философски трудове, приятел на Алеко Константинов и Пенчо Славейков и създател на знаменитата песен “ Мила родино”, станала химн на България през 1964 г. Написана е под силното влияние на българския пейзаж, когато се връща от чужбина, за да участва  като доброволец в Сръбско-българската война през 1885г.

 

6 май 1651 г.

В Рим излиза първата  печатна книга на новобългарски език на кирилица,под названието АБАГАР. Авторът е българският католически епископ Филип Станиславов. Абагар е молитвеник във формата на свитък , удобен за носене.Тази книга показва,че българските католически духовници, макар и да  са учили дълго врме в чужбина , не престават да мислят за своя народ и за запазването на българския език.

 

 14 май 1869г.

В Струга се ражда Никола Мушмов , виден български нумизматик. По-важните негови трудове са : “Античните монети на Балканския полуостров и монетите на българските царе “,” Монетите и монетарниците на Сердика”, “ Монетите на тракийските царе”. Изследва древните нумизматични съкровища на  Марцианопол /Девня/.С помощта на своята наука той открива истината  за българската народност на Балканския полуостров.

 27  май 894 г

Между 27 май и 1 септември са съставени  “Историки” от Константин Преславски. Той вече е застанал начело на Преславската школа. В   труда си той дава сведения за библейската елино-римска и византийска история.Това е първият труд по история в старобългарската  литература.

 

3 юни 1862 г.

Във въоръжените сблъсъци между сърбите и турския гарнизон в Белград дейно  участие взема и  българската легия под войводството на Георги Раковски. Сърбите обаче скоро се споразумяват с турците и надеждите на българите пропадат. По този повод Панайот Хитов пише :” Като чух, че сърбите са се помирили с турците, без малко щях да полудея”.

 15 юни 1841 г.

 Видният български възрожденски деец д-р Иван Селимински в писмо описва как българските младежи ,които учат в гръцки висши училища в Атина или на остров Халки,  вместо да се елинизират, заразени от патриотизма на своите колеги гърци, постепенно се оттърсват от елинофилските си  настроения и прегръщат каузата за възраждането на своя народ.

23 юни 1876 г.

На тази дата световната общественост научава за жестокостите, извършни от турците над българското въстанало и невъстанало население тъй като се явява първата дописка за тези събития в лондоския веснтник “ Дейли нюз”. Тя е от цариградския кореспондент Едвин Пиарс. Дописката е изпратена на 16 юни, а сведенията са дадени от преподавателите в американския Роберт колеж в Цариград д-р Уъшбърн и д-р Лонг. След това идва специалният кореспондент на вестника Макгахан, който посещава лично пострадалите райони и  чрез статиите си разтърсва европейската съвест.

30 юни 763 г.

Почти  едно столетие от основаването на  Българското царство на Балканите от кан Исперих и Византия едва успява да изтръгне първата си победа над България при  Анхиало.На другата година кан Телец е убит,а на негово място идва кан Сабин от рода Укил. Прекъсната е династията Дуло,която води България в продължение на шест века. След битката при Анхиало България се въззема и поема по времето на кан Крум пътя на трета по значение велика европейска държава в началото на девети век.

Общи условия