Брой 3, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Памет

  Из словото на проф. Х.А. Щамлер


… Спомени из първото ми идване в България? Пътувах с влак през Югославия и влязох в България през Цариброд. На българската граница всичко се промени. В югославските железници нямаше ред и чистота, а българските железничари обслужваха с бели ръкавици, любезни и усмихнати. Влакът се движеше по разписание и първото им впечатление беше, че тук царува ред… Аз се чувствах в България като в Европа. България беше една европейска страна, с едни малки симпатични ориенталски остатъци, нямащи общокултурно значение. За разлика от Германия по това време, в България царуваше пълна свобода на словото.

***

…Корените на македонския въпрос ни водят към средата на ХІХ в. … Въпреки, че Сърбия бе победена през Първата световна война, тя излезе от нея като победител благодарение на своите съюзници.  Тогава сърбите получиха Македония и я превърнаха в Южна Сърбия… Аз винаги казвам на моите колеги, които са измамени или подкупени и в САЩ защитават македонизма, а мнозина получават стипендии и най-различни награди от господата в Скопие: “Вашият македонизъм, изобретен в лабораториите в Белград и Москва и за съжаление отчасти в София с помощта на Георги Димитров, е в кавички. Има македонизъм, но той е български македонизъм.”

***

…Националсоциализмът трая 12 години, болшевизмът трае още. Комунистите имаха много време да насаждат своето сатанинско евангелие. Хитлер и Сталин – митологичните  близнаци-врагове, еднакво пагубни и водещи към гибел цяла Европа. Техните планове бяха ужасяващи. Фашизмът е само за Италия. В Германия имахме националсоциализъм… Антихитлеристите от Запад и антисталинистите от Изток – това са еднаквите измерения. Международната употреба на думата “фашизъм” бе въведена от болшевиките, от Сталин: те не обичаха националсоциализма, казвайки – “има само един социализъм и той е нашият!” Както Ленин в началото на 20-те години, поздравявайки западните левици, попита италианските делегати – “Другари, къде е Мусолини, защо не го виждам?”… Към 50-те години проф. Фьодор Степун ни даде своето определение за тези катастрофически явления – “Националсоциализмът бе един набързо импровизиран кървав абсурд. Но болшевизмът е едно безумие – тежко преди всичко и главно със своите последици.”

***

.. И един печален факт в областта на славянските изследвания – американската наука се занимава и с най-забутаните сръбски села, а от България въобще не се интересува… Международната славистика е като мащеха за българската литература и култура. Мисля, че е заради широко разпространени предразсъдъци срещу България – тя воюваше против Сърбия и беше съюзница на Германия. Така е особено в Англия, Америка, Франция… Голямата хидра, разпростряла се по целия свят, наричана от Солженицин “Голямата лъжа” – народът на Македония не е ли заставен да живее в борба с нея, с онзи клон от нея, целящ да фалшифицира цялото му историческо и национално съществуване и тровещ цяла Югоизточна Европа? Националните митове, окуражаващи или утежняващи, се дават на хората в момент на беда, но когато те са основани на неистината ,рано или късно излизат ужасяващите последици. Национален живот не може да се изгражда върху фалшификация… Тези учени знаят много добре какво са съчинили в техния омагьосан котел. Подобен акт на подправяне, лъжа и измама няма да доведе до никъде. Македония е в центъра на Балканския полуостров и само ако сърцето и бъде ефективно излекувано, Балканите ще намерят покой.

***

… Македония стана за мен кауза, която защитавам с чиста съвест. Когато човек погледне Македония, въпреки, че по принцип може да е аполитичен, той неизбежно ще се идентифицира с нейната историческа кауза в борбата за независимост и свобода. Ако сега македонците искат да базират своя национален живот върху една фантазия, неминуемо по-късно историята ще си отмъсти… С помощта и съдействието на обучени наемници академичните кръгове из целия Запад са убедени, че съществува нещо като незаконно роден “македонски” език, отделен македонски фолклор, македонска история. С тъжна гордост мога да кажа, че твърдо съм отказал да погълна тази стръв… Христос казва – съблазните са неизбежни, но горко на виновнитеците за тези съблазни. Аз чувствам, че макар българската сегашност да дава надежди за по-добро бъдеще, все пак в българския въздух още витаят много опасни отровни съблазни. Съблазните на фалшивото мислене. Съблазните на лъжовното представяне на българското поведение в света. Съблазните да се изтрие паметта за истинската България.

***

… За мен България сега е въплъщението на една надежда. Аз се радвам, когато виждам, че истинската българска стихия си пробива път. Но българите трябва да изучат много добре своето минало. Със съжаление констатирам, че много млади българи нямат представа за миналото на България. Само с познаването на своето минало, те ще могат да изградят своето бъдеще.

 

/настоящите откъси от словото на проф. Х.А. Щамлер взимам от интервютата му в българския печат /вестниците “Стандарт, “Македония”, “Век 21”, “Литературен форум”, “Азбуки”/ от 1994-1996 г., както и от личния си архив – Видка Николова/

Общи условия