Брой 3, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Зад Осогово

   Яс , Лазар Чулев , од Кавадарци ве прашам

Господине Венцо Донев, од 24 Март 2007 до Вашето йавуване во “ Македонско  Сонце” на 20.ІV. 2007 имаше разни коментари  по медиумите во Скопийе по повод третиот конгрес на ВМРО- БНД , но ниеден комплетно не писмен како  Вашиот . Некаде  на почетокот на Вашиот текст говорите за демократска и современна Европа и дека ПЙРМ / Поранешна  йугославска република Македонийа/ е далеку понапред од Бугарийа по практикуванийето на човековите права и слободи. До каде са вашите права и слободи сакам да ве прашам и со чийа дозвола йа извадивте мойата слика од интервюто во вестник “ Стандарт” од 2004 год., но не го обйавивте текстот.

 Господине, добро ве познавам и Вашата навика да се дават коментари , а не вистината, Ви  е наследство од Скопската академия на неуките, коя   што за петдесетина години постоенйе освен коментари и мисленийа не поднесе ниеден историски аргумент за постоенйе на македонска нацийа. Та нели и таткото на македонизмот Кръсте Мисирков е бугарин кой што почина во София со бугарска пензийа.

 Но е време господи е Донев, да поговорим за Кавадарци,градот во кой што сум роден йас, татко ми, дедо ми, прадедо ми, неговиот татко, дедо, прадедо и сите Чулеви, а не Чулевич или Чулевски.

 Сега Ве цитирам : “Во Кавадарци му се многу лути на неговиот сограганин зошто тие во општо не го делат неговото мисленийе и се чувстваат навредени , бидейки во главата на Чулев минуват луди идеи.Тие му порачуваат да не ги побугарчува / македонците/ и да се продава толку евтино…”

 Ако до 90-те години вашите извори купийа некого од ВМРО-ДПМНЕ  тоа е Лубчо  Георгиевски, ама сепак тоа момче ги стави во магарешка клупа. Колку му е вредността тие знаат. Вашите удбашки извори добро знаат дека со д-р Пейо Бойков си дадовме оставки од ВМРО-ДПМНЕ , зошто видовме дека во него нема ништо ВМРО-вско.

 Говорите за кавадарчани, но гледам дека не ги познавате.Мислите ли дека некогаш ке ги забораваат Орлов и Планински? Зошто во Вашиот наплив на демократийа и приказни за човекови права не се потрудивте да се найдат коските на чичко ми Глигор Чулев, убиен  во Идризово,па и неговият чичко д-р Илия  Чулев, исто така убиен во Идризово.

 Оваа година татко ми наполни точно триесет години одкако почина,а во досието му пишува да се следи насекаде,затоа што и покрай тоа што лежел 2 години  затвор е потенцийален растурач на Йугославийа,а што и како почина на 48 години знае само господ или пак и Вашите извори. Зошто не напишете нешто  за тоа кой му пречи на судовите да го вратат имотот на дедо ми Герасим,мислите ли дека кавадарчани не зборуваат по домовите за неговиот имот,печален со поколенийа и одземен од зверовите преку нок.Плоштадот во Кавадарци секогаш ке ги потсека генерациите за Чулевскиот имот и никой тоа не може да го сокрие.

 Господине, да разйасниме некои нешта пред се поради народот во ПЙРМ. Во Бугарийа да си македонец е истата привилегийа како да си мизиец или тракиец. Ако според Славе Гоцев во Р.Бугарийа живеат 2 милиона македонци, според мене се повеке.

 Па нели 1913 год. Гърците иселийа повеке от  милион Бугари од Беломорска Македонийа и сите тиа бегалци, па и тие од Вардарска Македонийа, кои бегаа од сърбите ги прими Бугарийа, делейки им имоти и земйа. Вие може би и не знаете дека нацийа со указ преку нок не се ствара…

И сега за  “ илегалната “ ВМРО “ Вардар” и што и е илегалното.Колку и да е мачно да му се обйасни на некой кой што е самобендисан и мисли дека знае се йас ке ви кажам дека членовите на ВМРО “ Вардар” се со бугарско държавйанство и како такви имаат законско право да членуват во бугарски организации,а тие сами го избират ВМРО,зошто чувствуваат и знаат,а знаат зошто читат кои се оснивачите,кой е Тодор , кой е Ванчо и што е най-добро за Вардарска Македонийа. А  од тоа найдоброто се плашат Вашите извори, зошто имат страв за сопствените си привилегии, а за народот кой како му е пишано.

 И  за край ке Ви  кажам дека ВМРО-БНД  не е никаков пробен балон, а политичка организацийа, койа што за 114 години во  Бугарийа има доволно авторитет и респект пред сите владейачки сили.

Кавадарци, 2007                                       поздрави: Лазар Чаулев
Общи условия