Брой 3, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Нашата дума

  За евродепутатската суматоха


Някога незабравимият Александър Островски хвърли ръкавицата към руското общество с драмата си “Бедността не е порок”. Днес в България, бяхме главоломно въвлечени във водовъртежа на

евродепутатската суматоха и заслепени от натрапващата се политическа бижутерия, смирено мълчим. И какво можем да кажем,след като в ръцете са ни пробутали перифразираната вече като водевил драма на Островски, звучаща “Младостта не е порок”.Шлагерът на тези първи за страната ни избори за евродепутати беше младостта на кандидатите.Много добре.Младостта по същество е висша нравственост,но младите и интелигентни български депутати, попадайки сред изпечените в дипломатическите тънкости и парламентарната драматургия на интересите евролъвове,ще бъдат по-скоро декор,отколкото действащи лица.

Да познаваш парламентарния реквизит на Европарламента все още не е професионализъм,както и да владееш няколко езици. Ако си там като преводач,да,ти си професионалист,но ако си евродепутат евроадминистративната ти култура е само предпоставка.Останалото е да бъдеш компетентен за историческите обременености и техните съвременни измерения във взаимоотношенията със съседните на България държави, както и с европейските ни партньори.И опасяваме се,че точно този същностен момент в подготовката на нашите европредставители отсъства.И това е парадоксално.Изборите за европарламента преминаха в навечерието на 24 май и 2 юни - два наситени с национална емблематичност празника.Това обаче съвсем не промени матрицата на предизборната суматоха.В нито една реч, на нито едно събрание или митинг словоохотливите оратори не можаха да намерят връзката, която да покаже,че хората,изпратени от България носят послания с дълбоки корени. И тези послания трябва да достигнат до съзнанието на всеки техен колега. Нищо подобно. Отличителният знак на тези избори беше чалгата.Т.е. на показ извадихме духовната нищета като партийна ценност. И то пред Европа, и то за европейска употреба. Това събужда основателните ни съмнения, че днешните български политици - и управляващи,и в опозиция поради късогледство и партизанско заслепение,въпреки неистовото им желание да изглеждат много,много модерни, са безсилни да вникнат в същността на реалностите - и евопейски,и регионални.

Как тогава ще превъплътят в действие тези наши евродепутати гениалната строфа на Стоян Михайловски : “Кръстосай дух с огнен меч…” Как ще се противопоставят на акулите от атомните лобита в самия Европарламент,как ще съдействат за инфраструктура,която в регионален план да извади България от зависимостта на една икономическа конюнктура,действаща повече от 130 години и превърнала страната ни в сива зона за утвърждаване на чуждите интереси. И дали някога са се попитали тези млади хора,защо жп линията София-Скопие вече десетирлетия наред не може дабъде построена?

Ако погледнем така на задълженията на нашите европратеници и перифразираме Островски,ще кажем : “Младостта е порок”.Ще се радваме искрено,ако бъдем опровергани от тез млади и интелигентни български представители в Страсбург.

Общи условия