Брой 3, 2007
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Компас "Балканите"

  Кой накъде

Азиатски брокери насочват поглед към Балканите за фалшиви сделки. Това предупреди още през март т.г. хърватският вестник “ Слободна Далмация”. Брокерите се представят като финансови съветници на японската фирма “Брентвъд груп” със седалище Токио. Системата е следната :най-напред се обаждат по телефона на потенциалния инвеститор,предварително проучен, че е с големи възможности. След това обещават да му изпратят кратка информация за себе си по електронната поща. Според вестник “ Слободна Далмация” на сплитски бизнесмени е предложено да купят по 1000 акции в компанията “Квейст комуникейшънс интернешънъл” по цена от 8.14 долара на акция. “ Консултантите “ убеждавали бизнесмените, че тази цена за 60 дни ще се увеличи с 50 процента.

През миналата година тези брокери действали в Словения. Тогава Словенската агенция за търгуване с ценни книжа предупреди местните инвеститори,че споменатата фирма , със седалище Токио , няма разрешение да търгува с ценни книжа . Това е пореден опит на организираната престъпност да използва глобализма в икономиката за своя изгода.

+

+ +

След едно прекъсване от три години албанската диаспора отново започна събирането на средства за спасяването на родината. Налогът върху доходите на всеки албанец в странство е 3 на сто.Парите се събират чрез албанските общности във всички държави на Европа. Практиката де се търси всеки албанец за помощ,съществува от 1985 г.Твърди се,че по този начин се набират милиарди долари,голяма част от които бяха хвърлени в терористичните акции в Р Македония през 2001 .

Основата цел на подобни акции е обединяването на териториите, населени с албанци на Балканите. А това са областите Косово , Западна Македония, Южна Сърбия,както и земи в Черна Гора и Гърция.

+

+ +

Хърватия още следва икономическия принцип,въведен от Тито. Това е :” Не е важно,че външният дълг расте,важно е жизненият стандарт да е висок, за да има социално спокойствие” . По данни от края на 2006 г. външният дълг на Хърватия е 26 милиарда евро, което прави 86 процента от брутния вътрешен продукт. Според управляващите в Загреб страната е способна да обслужва външия си дълг. Въпреки това през 2006 г. Хърватия прие мащабен план за активиране на износа. Според този план експортът трябва да се увеличи с 25 процента.За тази цел държавата ще вложи 3.3 милиона евро.

+

+ +

Заместник-председателят на Сръбската радикална партия Томислав Николич твърди,че радикалите са готови и с оръжие да воюват, за да остане Косово в рамките на Сърбия.

Според него Западът трябва да разбере, че Сърбия ще реагира, ако се обяви независимостта на провинцията.Ще реагира по всички възможни начини.Ще воюваме против албанците.Албанците твърдят, че те са готови да воюват , точно заради това и ние трябва да бъдем готови.Сопред Николич,дори никой сърбин да не се вдигне, той щял да воюва.

+

+ +

На какъв език ще говряг в ЕС сърби, хървати, черногорци,босанци,когато един ден влязат в общността? На този въпрос досега никой не беше търсил отговор. Хърватите,вярвайки че ще влязат по-рано от сърбите,бяха сигурни,че хърватският език ще бъде 24-ия административен език в ЕС, но тези илюзии бяха разсеяни от британския консервативен евродепутат Чарлс Тенък. Пред правосъдната министърка на Хърватия Анна Ловрин той заяви : “Нима мислите,че ще увеличаваме разноските за превеждане от босански,черногорски,сръбски и хърватски?.Тези държави ще трябва да приемат един език,който се разбира от всички.Това е сръбско-хърватският”.

Това предизвика големи вълнения в Хърватия,въпреки че засега този спор е съвсем хипотетичен.

+

+ +

Неотдавна в Баня Лука представителят на Европейската банка за обновление и развитие Питър Сенфи заяви, че най- много чуждестранни инвестиции са постъпили България, Румъния и Хърватия. Според него значително по-малко вложения са влезли в Македония,Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна Гора и Албания.Той изтъкна,че за последните пет държави въпреки положителния напредък,все още изостават от другите държави в преход от Югоизточна Европа.Според Сенфи тези държави трябва да ускорят реформите.

Общи условия