Брой 2, 2007 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Исторически Календар

  Исторически Календар

1 март 1899 г.
В Цюрих се ражда Панчо Владигеров - виден композитор,пианист,диригет и педагог, създател на опера и симфонии. Професор по пиано и камерна музика, а после и по композиция в Музикалната академия в София. Още съвсем млад става известен с музикалната рапсодия , ”Вардар”, вдъхновение за която той плучава от епичните борби за свободата на Македония.

3 март 1872 г.
В Скопие се ражда Борис Дрангов,един от най-обичаните военни командири, падагог и публицист. В книгата си “Помни войната” излага възгледите си за същността на войната и за ролята на офицерите и войниците. Синът му Кирил Дрангов е виден деец на ВМРО загинал непосредствено след събитията на 9.IX.1944 г.

9 март 1874 г.
Във в. “Независимост” Христо Ботев помества кратка дописка, в която се твърди: “Трябва да бъде човек автомат, дърво, камък, безчувствено тяло, за да може да търпи такива безчовечни мъки и унижения, каквито търпи нещастният български народ… Страданията на тияробове приличат на ония адски мъки, които търпят грешниците пред Страшния съд, който така страшно се изображава от фанариотската развратна фантазия…”

12 март 1913 г.
През ноща на 12 срещу 13 март Втора българска армия, командвана от генерал Никола Иванов атакува Одринската крепост и още на 13 март по обяд комендантът на кепостта Гази Шукри паша е пленен и доведен пред генерал Иванов. Целият боен материал и 70 000 войници попадат в плен на българите. В тази прочута Одринска операция загиват 2713 бългрски офицери и войници. Ранените са 14 430.

22 март 1867 г.
Вестник “Москва“ публикува втората част от обширната статия на Райко Жинзифов “Българите и техните съседи”. Целта на автора е да запознае руското общество с броя, териториалното разпределение и положението на отделните народи в Европейска Турция. Българите са изчислени на 4 милиона и 500 хилади души, което показва, че те са най-многолюдната народност на Балканите.

10 април 1869 г.
В Охрид се ражда Георги Баласчев, историк и археолог. Първоначално е гимназиален учител а след това е уредник на Народния археологически музей и Народния етнографски музей в София. От 1909 до 1915 г. редактира научното списание “Минало”. Автор е на над 80 книги, брошури и статии. Темпераметен полемист. Защитава българските национални интереси с аргументите на науката. Умира през 1936 г.

16 април 1925 г.
При опелото на убития два дена преди това генерал Коста Георгиев, народен представител, в църквата “Света Неделя” в София избухвя адскя машина. Срутва се покрива и загиват 150 невиннимъже, жени и деца. Атентатът е предназначен за цар Борис, който този ден е сметнал, че трябва да присъства на опелото на Д. Илчев, който пада убит при атентата срещу царя в прохода Арбаконак. Атентатът в царквата “Света Неделя” е извършен от бойна група на БКП.

17 април 1898 г.
Умира легендарният Ильо Вйвода, роден в село Берово, Малешевски. Предвожда комитска чета в Пирин, Рила, Малешевските планини, Родопите и Странджа. Включва се почти с цялата си чета в Легията на Раковски в Белград. По време на Руско-турската война /1877 - 1878 г./ действа с чета в Етрополския балкан. Участва при освобождението на Кюстендил, както и в Сръбско - българската война 1885 г.

Общи условия