Брой 2, 2007 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Новите Територии

  Другата България се намира зад полярния кръг


Иглика Трифонова направи изложба със снимки от остров Ливингстон в Парламента . На българската територия , която се намира зад полярния кръг тя е прекарала 1 месец в разгара на полярното лято- през февруари. Иглика, която работи в пресклуба на ЦСКА, е организатор на първата задполярна футболна среща в света.

Как изглежда българо-испанската граница?
- Тя се намира зад южния полюс, на о. Ливингстон, разделен между България и Испания . Сухопътната граница е в планината, която стръмно се издига от брега, а ние многократно сме пресичали морската, която е винаги различна,осеяна с айсберги, ледници, подводни скали. По-често при нас идваха испанците. У нас бе по-весело. Имахме китаристи, певци, прекрасен готвач, правехме фотоизложби и прожекции на филми
Как може да попадне човек на тази българска територия?
- След изпит и няколкомесечен психотренинг. Още по-големи са трудностите сред полярниците, да се озове жена. А в къщата на острова си като в “Биг брадър”. Влизаш и няма излизане до следващия рейс на кораба. На 3 000 км по вода е най-близката цивилизация. Нашата база представлява голяма къща - с лаборатории, поща, салон, ресторант и всичко каквото се сещате и две малки – спални. Ценностите не са като на материка. Парите и всякакви ценни предмети нямат стойност и стаите не се заключват. Доста пари са нужни за билет до Аржентина и след това за място в кораб, за да пресечеш най-бурното море в света (това е научен факт). Докато плавахме и страдах от морска болест, се чудех как съм се решила да тръгна на пътешествие. Когато пристигнах обаче, стана ясно, че пак бих изтърпяла всичко, за да видя тази красота.
За свикнал със софийската динамика човек не е ли малко скучно, да остане цял месец на едно място?
- Пейзажът се сменя по няколко пъти на ден. Нашата къща е построена в залив и се вижда как непрекъснато се отчупват парчета от ледниците и изгледът става нов. Айсберги плават в различни посоки, носени от силни ветрове. Животни и птици влизат и излизат от водата. Цветовете са ярки, вероятно заради озоновата дупка. Небето е ту виолетово, ту оранжево, синьо, зелено, всякакво. Отразява се във водата и айсбергите. Времето се сменя за няколко минути: от сняг и бури до слънце като за плаж. Видях хоризонтална, равна дъга и кръгла - около слънцето. То не залязва през лятото. Брегът край морето е каменист, гостоприемен за “туземците” – пингвини и тюлени. Има няколко планини с върхове като Синеморец, Крумов камък, Тангра и др. Имената са присъдени с президентски укази. С двукилометровата си писта са прекрасен ски-курорт, но още няма влек.
Какви полезни изкопаеми има на наша територия?
- Злато, сребро, диаманти, медни, цинкови и други руди. В момента, обаче има договор да не се добиват промишлено полазените изкопаеми на Южния материк, да се запази континента девствен. Преди няколко години са открили кости от динозавър. Това е и предупреждение.
Разбрах, че кандидатствате за Гинес.
- Първият международен футболен мач зад полярния кръг се състоя на 12-ти февруари на територията на испанците - там е равно и става за стадион. ЦСКА бе патрон на мача. Раздадохме на играчите тениски и топка с автографите на българските футболисти. Бях организатор, рефер и фотограф на официалната среща и на тренировките.
Трудно ли се контактува с полярниците?
- И те както мен са избирани след психотестове. Това се отнася и до участниците в чуждите бази. Помагат си, без да е необходимо да ги молиш, както в планината.

Феня ДекалоСън
Един от обитателите на о. Ливингстън


Общи условия