Брой 2, 2007 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Мостове

  Борис Трайковски налагаше нов тип балкански отношения


Борис Трайковски
Твърди президентът Петър Стоянов

По случай 4 годишнината от катастрофата на правителствения самолет, в който е бил Борис Трайковски и гибелта на президента, в Скопие се състоя възпоменание, по време на което бе учредена фондация, носеща неговото име. На възпоменанието присъства българският експрезидент Петър Стоянов. След завръщането си в България той бе любезен да отговори на въпросите на нашия репортер Феня Декало.
В какъв формат бяхте поканени да присъствате на възпоменанието?
- Събрахме се всички балкански президенти от времето на Трайковски и много от европейските ръководители.
Вие сте един от учредителите на фондацията, с какво ще се занимава тя?
- С голямо удоволствие приех да съм в управителния съвет. Тя ще се занимава с промоциране и разпространение на политическото наследство на нелепо загиналия Борис Трайковски. За мен това означава налагане на европейския тон на разбирателство, нещо с което и другите присъстващи се съгласиха. В нашите междубалкански отношения Борис Трайковски беше сред немногото президенти, който трайно, последователно, с кураж налагаше визията за нов тип отношения. Той не беше дребнав политик, широко скроен човек и от тази гледна точка неговото място засега остава незапълнено. Затова се налагаме да възпитаваме този манталитет, този маниер и модел на общуване между балканските лидери.
Каква е най-близката инициатива, под егидата на фондацията?
- Среща на младите балкански лидери. Борис Трайковски беше привърженик на тезата, че тези, които се познават лично, по-лесно биха намерили общ език. Много е важно младите бъдещи лидери да растат заедно. Това ще бъде повод и да се запознаят с идеите на трагично загиналия президент, а също да споделят своите възгледи, мисли за изграждане на обща балканска соба в европейския дом.


Среща между президентите на РБългария и Р Македония Петър Стоянов и Борис Трайковски във Варна през 2001 година.Общи условия