Брой 2, 2007 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Зад Митовете

  По корупция Гърция и Полша са пред България

Едно проучване на Центъра за изследване на демокрацията, разпространено през миналата година в няколко български вестника, Гърция и Полша са пред нас по корупция.
Казваме това не само, за да смекчим малко удара от постоянните атаки,идващи от Европейския съюз за високата степен на корупцията у нас, а като се използва методът на съпоставимост,да погледнем по-трезво и на сипещите се върху държавата ни нападки. Разбира се, далече сме от мисълта да оправдаваме явлението. Нещо повече, убедени сме, че корупцията е бичът, който шиба всеки един от нас, но нали в края на краищата това не трябва да убива и чувството ни за реалност. Предозирането на вината не е лек.Нещо подобно се получава и с нестихващите посещения на високопоставени особи от ЕС, ЕК, ОССЕ и НАТО, които сякаш поради липса, може би, на въображение постоянно ни натякват, че корупцията у нас е едва ли не в чудовищни размери, непонятни за техните общества.
Според разработката на Центъра за изследване на демокрацията корупцията в България е над средното равнище за ЕС, но тя е под равнището на корупцията в Гърция и Полша.
Според същото изследване много по-трудни за доказване са оценките, свързани с черните пазари,контролирани от организираната престъпност. Тук най-съпоставими са случаите с кражбите на автомобили. През 1994 г. откраднатите коли в България са били 19 000, а през 2005 г. те са - 6 000.
Проучването на Центъра за изследване на демокрацията завършва с думите :” Данните говорят, че когато в Европа следят за корупция и организирана престъпност, най-често споменаваното име не трябва да бъде България”.


Общи условия