Брой 2, 2007 г.
Търсене в сайта:
 
Вход за потребители:
Име:   
Парола:   

  


НОВО!

НОВО!


Новия Брой

  Компас Балканите

  Кой накъде

Хърватската общественост остро протестира срещу излъчения по националната телевизия документален филм за мъченията на пленниците в казармата “Лора” в Сплит. Документалният филм на Ненад Пуховски предизвика серия от гневни телефонни обаждания.
В специално телевизионно предаване след това бяха включени бивши офицери от ЮНА, които били сред изтезаваните в казармата “Лора”. Филмът е създаден в отговор на решението съдебният процес да бъде прекратен поради липса на достатъчно свидетели,потвърждаващи мъченията. Авторът на филма обаче се позовава на достатъчно свидетелски показания.

***

Гръцката православна църква и до днес се съпротивлява на необходимостта от кремиране на част от мъртвите граждани. Въпреки това вече се правят практически стъпки в тази насока. Кметът на Атина Никитас Какламанис обяви,че наскоро ще бъде изграден крематориум. Според него всеки гражданин има право да избира дали ще бъде погребан по традиционния обичай или да бъде кремиран. Той твърди , че още през 2006 г. парламентът е приел закон, с който се вдига забраната за кремиране. Поради липса на крематориум в Атина досега това се е извършвало в София, тъй като БПЦ не се противопоставя на подобен обряд.

***

В Гърция се появи силна опозиция срещу учебниците за шести и четвърти клас по обща балканска история. Според противниците на учебниците те застрашават националната идентичност, омаловажават значението на “нацията” и извършват геноцид срещу историческата памет. Финансирането им е дело на Центъра за демокрация на Сорос и са издадени и на “македонски език“. Преди четири години те бяха одобрени от гръцкия премиер Костас Караманлис, но т е според недоволните от тях освен, че ревизират някои стари тези за балканската история имат и неточности и признават съществуването на македонска националност.
Масовите протести срещу учебниците в Гърция могат най-вероятно да доведат до тяхното изваждане от употреба.

***

Ако кюрдите в Северен Ирак създадат независима кюрдска държава, Турция смята да предприеме военни действия срещу тази държава.Това е мнението на Майк Макконъл, директор на американското Национално разузнаване. Според турските официални представители Кюрдската работническа партия/ПКК/ има свои, бази в Северен Ирак, откъдето извършва нападения срещу Турция. ПКК е смятана от Турция, както и от САЩ , и ЕС за терористична организация. Макконъл твърди, че Турция е между държавите, съюзници на САЩ и тя има важна роля в борбата срещу терористичната организация Ал Кайда. Според Макконъл успехите, които са постигнати срещу Ал Кайда и други терористични организации се дължат на сътрудничеството с правителствата на много държави, между които е и Турция.

***

Всестранното сътрудничество между Р Македония и Словения е поставено на нови основи. Това пролича при официалното посещение на словенския премиер Янез Янша, начело на внушителна делегация от министри и бизнесмени в Скопие в края на февруари т.г.
Енергетиката, туризмът, хранителната и фармацевтичната промишленост в Македония представляват голям интерес за словенските инвеститори. Според икономческия министър на Словения Андрей Визяк словенските бизнесмени са заинтересовани и от съвместно участие с проекти в трети страни. Според него Р Македония има огромен потенциал в енергийния сектор, като особено са интересни хидроенергийният потенциал и геотермалните води на републиката, които могат да се използват за развитието на топлинната енергетика и за туризма. Бално-лечебният туризъм е отлична възможност за Македония . Словенските компании искат да инвестрат в тази област.Общи условия